Quantification of total flavonoids of Eruca vesicaria (L.) Cav. cultivated from hydroponic form in the west region of Paraná

Viviane da Silva Lobo
Monique Malikosky
Andrey Lopes
Adson Ruan Gonçalves
Caroline Mariane Aguiar
Mauricio Ferrreira da Rosa

    Viviane da Silva Lobo

    Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR), campus Toledo. Rua Cristo Rei, 19, Vila Becker, CEP 85902-040, Toledo, PR, Brasil.

    Possui graduação em Engenharia Química pela Universidade do Estado do Rio de Janeiro (1995), graduação em Licenciatura Plena em Química pela Universidade do Estado do Rio de Janeiro (1999), mestrado em Química Orgânica pela Universidade Federal do Rio de Janeiro (1999) e doutorado em Química Inorgânica pela Universidade Federal do Rio de Janeiro (2003). Em agosto de 2019, iniciou PósDoutorado na área de alimentos/óleos essenciais na EMBRAPA Agroalimentos - Rio de Janeiro, finalizado em julho de 2020. É professora da Universidade Tecnologica Federal do Paraná / campus Toledo / PR. Tem experiência na área de Química, com ênfase em química orgânica (produtos naturais, alimentos e ambiental), atuando principalmente nos seguintes temas: alimentos, óleos essenciais e extratos vegetais. Em 2010, foi eleita coordenadora do Curso de graduação em Tecnologia em Processos Químicos. Em 2011, assumiu a Diretoria de Pesquisa e Pós-Graduação do Câmpus Toledo, e de 2013 a 2017 atuou como Diretora Geral do Câmpus Toledo da UTFPR. Atualmente é coordenadora do curso superior Tecnologia em Processos Químicos. Desde 2015, é Professora permanente no Mestrado Acadêmicos de Processos Químicos e Biotecnológicos da UTFPR/Toledo. E a partir de 2019, passou a fazer parte do quadro de docente permanente do Mestrado Profissional em Tecnologias em Biociências da UTFPR/Toledo.

    Monique Malikosky

    Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR), campus Toledo. Rua Cristo Rei, 19, Vila Becker, CEP 85902-040, Toledo, PR, Brasil

    Andrey Lopes

    Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR), campus Toledo. Rua Cristo Rei, 19, Vila Becker, CEP 85902-040, Toledo, PR, Brasil.

    Adson Ruan Gonçalves

    Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR), campus Toledo. Rua Cristo Rei, 19, Vi

    Caroline Mariane Aguiar

    Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR), campus Toledo. Rua Cristo Rei, 19, Vila Becker, CEP 85902-040, Toledo, PR, Brasil.

    Mauricio Ferrreira da Rosa

    Universidade Estadual do Oeste do Paraná, campus Toledo. Rua da Faculdade, 645, Jardim Santa Maria, CEP 85903-000, Toledo, PR, Brasil.


Keywords

Arugula
Vegetable extract
Flavonoids
Hydroponic
Quercetin

Abstract

The Eruca vesicaria (L.) Cav. vegetable, popularly known as arugula, has several health benefits, such as anti-inflammatory and antioxidant activities in living organisms, as it contains proteins, vitamins A and C, minerals and flavonoids. Flavonoids have received a lot of attention in recent years due to the various beneficial effects, as an aid in the control of anti-inflammatory processes. The work aimed to quantify total flavonoids from arugula produced in a hydroponic way in western Paraná, using mechanical shaking by Shaker at 170 rpm, with different times (12, 24, 36 and 48 h) and temperatures (25°C and 55°C), besides also considering the plant's cultivation time (7,14 and 21 days). The fresh vegetable material was cut and 5 g of the leaves of the vegetable were used, with the humidity of 92%, to 100 mL of solvent (methanol - MeOH and water). After obtaining the extracts, the total flavonoids were read on the UV-Vis spectrophotometer at wavelength 440 nm, compared to the standard quercetin curve. For the tests carried out, the most satisfactory result was obtained with 80% MeOH, in the extraction time of 12 h at 55°C, using the plant grown for 7 days.

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Author(s)

  • Viviane da Silva Lobo
    Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR), campus Toledo. Rua Cristo Rei, 19, Vila Becker, CEP 85902-040, Toledo, PR, Brasil.
  • Monique Malikosky
    Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR), campus Toledo. Rua Cristo Rei, 19, Vila Becker, CEP 85902-040, Toledo, PR, Brasil
  • Andrey Lopes
    Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR), campus Toledo. Rua Cristo Rei, 19, Vila Becker, CEP 85902-040, Toledo, PR, Brasil.
  • Adson Ruan Gonçalves
    Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR), campus Toledo. Rua Cristo Rei, 19, Vi
  • Caroline Mariane Aguiar
    Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR), campus Toledo. Rua Cristo Rei, 19, Vila Becker, CEP 85902-040, Toledo, PR, Brasil.
  • Mauricio Ferrreira da Rosa
    Universidade Estadual do Oeste do Paraná, campus Toledo. Rua da Faculdade, 645, Jardim Santa Maria, CEP 85903-000, Toledo, PR, Brasil.

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1.
Quantification of total flavonoids of Eruca vesicaria (L.) Cav. cultivated from hydroponic form in the west region of Paraná. Rev Fitos [Internet]. 2022 Jan. 31 [cited 2025 Dec. 20];15(Supl 1):79-92. Available from: https://revistafitos.far.fiocruz.br/index.php/revista-fitos/article/view/1186

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