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Chemical composition, antimicrobial and antioxidant activity of the essential oil of Aniba parviflora (Meisn) Mez. | Revista Fitos

Chemical composition, antimicrobial and antioxidant activity of the essential oil of Aniba parviflora (Meisn) Mez.

Luana Travassos Batista
OrcID
Sandra Laise Ferreira Sarrazin
OrcID
Valéria Mourão de Moura
OrcID
Ilia Gilmara Carvalho dos Santos
OrcID
Sérgio Duvoisin Junior
OrcID
Patrícia Melchionna Albuquerque
OrcID

    Luana Travassos Batista

    Universidade Federal do Amazonas, Instituto de Ciências Biológicas, Departamento de Parasitologia, Laboratório de Imunoquímica, Avenida General Rodrigo Octávio Jordão Ramos, 3000, Japiim, CEP: 69077-000, Manaus, AM, Brasil.

    OrcID http://orcid.org/0000-0003-0613-4686

    Doutoranda em Imunologia Básica e Aplicada pela Universidade Federal do Amazonas, Mestre em Biotecnologia e Recursos Naturais pela Universidade do Estado do Amazonas e especialista em Urgência e Emergência pela Faculdade Delta. Graduada em Enfermagem pela Universidade do Estado do Pará e Licenciada em Ciências Biológicas pela Universidade Federal do Pará. Tem experiência em docência e na pesquisa. Na pesquisa tem experiência em prospecção de atividades biológicas de plantas medicinais. Na docência tem experiência ministrando disciplinas para os cursos de Enfermagem e Biomedicina. Atualmente trabalha como enfermeira assistencial em hospital pediátrico em regime de plantão. 

    Sandra Laise Ferreira Sarrazin

    Universidade Federal do Oeste do Pará-UFOPA, Laboratório de Bioprospecção e Biologia Experimental, Campus Tapajós, Avenida Vera Paz, s/n, Salé, CEP 68040-000, Santarém, PA, Brasil.

    OrcID http://orcid.org/0000-0002-2884-7655

    Valéria Mourão de Moura

    Universidade Federal do Oeste do Pará-UFOPA, Laboratório de Bioprospecção e Biologia Experimental, Campus Tapajós, Avenida Vera Paz, s/n, Salé, CEP 68040-000, Santarém, PA, Brasil.

    OrcID http://orcid.org/0000-0002-7075-3097

    Ilia Gilmara Carvalho dos Santos

    Laboratório de Imunoquímica, Departamento de Parasitologia, Instituto de Ciências Biológicas, Universidade Federal do Amazonas, Av. General Rodrigo Octávio Jordão Ramos, 3000, Japiim, CEP: 69077-000, Manaus, Amazonas, Brasil.

    OrcID http://orcid.org/0000-0002-5196-8383

    Sérgio Duvoisin Junior

    Universidade do Estado do Amazonas, Escola Superior de Tecnologia, Avenida Darcy Vargas, 1200, Parque 10, CEP 69065-020, Manaus, AM, Brasil.

    OrcID http://orcid.org/0000-0003-2577-7898

    Patrícia Melchionna Albuquerque

    Universidade do Estado do Amazonas, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia e Recursos Naturais da Amazônia, Avenida Carvalho Leal 1777, Cachoeirinha, CEP 69065-001, Manaus, AM, Brasil.

    OrcID http://orcid.org/0000-0001-8614-7676


Keywords

Macacaporanga
Antimicrobiano
Antioxidante
Linalol

Abstract

The essential oils of Aniba parviflora(Meisn) Mez. (Lauraceae) were assessed in relation to its chemical constitution, antimicrobial and antioxidant activities. The essential oils (EO) from  leaf and branch of A. parviflorawere active against pathogenic strains of Staphylococcusaureusand Enterococcus faecalis. It has presented respectively 13 and 9 mm of inhibition halos. Using the broth microdilution, the EO presented a minimum inhibitory concentration (MIC) of 2.0 mg/mL for both bacteria, S. aureusand E. faecalis. Regarding its antioxidant activity, the essential oils from leaf and branch has shown no ability to reduce the free radical 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH). Using gas chromatography coupled to mass spectrometry (GC-MS), 74 compounds were identified in the essential oils of leaves and branches of A. parviflora, in which the monoterpene linalool was the major compound in both oils.


Author(s)

  • Luana Travassos Batista
    Universidade Federal do Amazonas, Instituto de Ciências Biológicas, Departamento de Parasitologia, Laboratório de Imunoquímica, Avenida General Rodrigo Octávio Jordão Ramos, 3000, Japiim, CEP: 69077-000, Manaus, AM, Brasil.
    http://orcid.org/0000-0003-0613-4686
  • Sandra Laise Ferreira Sarrazin
    Universidade Federal do Oeste do Pará-UFOPA, Laboratório de Bioprospecção e Biologia Experimental, Campus Tapajós, Avenida Vera Paz, s/n, Salé, CEP 68040-000, Santarém, PA, Brasil.
    http://orcid.org/0000-0002-2884-7655
  • Valéria Mourão de Moura
    Universidade Federal do Oeste do Pará-UFOPA, Laboratório de Bioprospecção e Biologia Experimental, Campus Tapajós, Avenida Vera Paz, s/n, Salé, CEP 68040-000, Santarém, PA, Brasil.
    http://orcid.org/0000-0002-7075-3097
  • Ilia Gilmara Carvalho dos Santos
    Laboratório de Imunoquímica, Departamento de Parasitologia, Instituto de Ciências Biológicas, Universidade Federal do Amazonas, Av. General Rodrigo Octávio Jordão Ramos, 3000, Japiim, CEP: 69077-000, Manaus, Amazonas, Brasil.
    http://orcid.org/0000-0002-5196-8383
  • Sérgio Duvoisin Junior
    Universidade do Estado do Amazonas, Escola Superior de Tecnologia, Avenida Darcy Vargas, 1200, Parque 10, CEP 69065-020, Manaus, AM, Brasil.
    http://orcid.org/0000-0003-2577-7898
  • Patrícia Melchionna Albuquerque
    Universidade do Estado do Amazonas, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia e Recursos Naturais da Amazônia, Avenida Carvalho Leal 1777, Cachoeirinha, CEP 69065-001, Manaus, AM, Brasil.
    http://orcid.org/0000-0001-8614-7676

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How to Cite

1.
Chemical composition, antimicrobial and antioxidant activity of the essential oil of Aniba parviflora (Meisn) Mez. Rev Fitos [Internet]. 2019 Nov. 6 [cited 2024 Nov. 22];13(3):181-9. Available from: https://revistafitos.far.fiocruz.br/index.php/revista-fitos/article/view/788

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