Standardization of an Ethanolic Sample of Green Propolis

Cristina F. Nunes
Paula F. Finger
Geferson Fischer
Clarissa C. Castro
Silvia O. Hübner
Niraldo Paulino
Maria Cristina Marcucci
Oseraldo Vieira
Pedro E. Martes
Gilberto D. Vargas

Keywords

HPLC
phytochemical characterization
soluble solids
total phenols
total favonoids

Abstract

Propolis, a resinous substance produced by honeybees from exudates collected from different plant parts have been used for centuries in folk medicine due to its therapeutic properties. This work describes the standardization of an ethanol extract of green propolis, where the chemicals were identified by HPLC (high performance liquid chromatography), phytochemical characterization by thin layer chromatography (TLC), soluble solids, phenols and flavonoids and total antioxidant activity 2,2-diphenil-1-picrylhydrazyl (DPPH). The ethanol extract of green propolis (EEPV) will be discussed later studied as a virucidal agent. The results show that this EEPV is within the standards required by the Ministry of Agriculture, Livestock and Supply, with 9.35% of total soluble solids, antioxidant activity with EC50% of 9.80 mg/mL, two classes phytochemicals, polyphenols and flavonoids, identified by TLC, high levels of phenolics and flavonoids (12.93 and 6.05% respectively) as shown by HPLC, which identified high concentrations of phenolic acids (p-coumaric acid, hydroxycinnamic acid diprenyl, acid derivatives cinamics), which are assigned the antibacterial, antioxidant, antiviral and virucidal.

References

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Author(s)

  • Cristina F. Nunes
    Laboratório de Virologia e Imunologia, Faculdade de Veterinária, Universidade Federal de Pelotas – UFPel – CP 354, CEP, 96010-900 Pelotas, RS, Brasil
  • Paula F. Finger
    Laboratório de Virologia e Imunologia, Faculdade de Veterinária, Universidade Federal de Pelotas – UFPel – CP 354, CEP, 96010-900 Pelotas, RS, Brasil
  • Geferson Fischer
    Laboratório de Virologia e Imunologia, Faculdade de Veterinária, Universidade Federal de Pelotas – UFPel – CP 354, CEP, 96010-900 Pelotas, RS, Brasil
  • Clarissa C. Castro
    Laboratório de Virologia e Imunologia, Faculdade de Veterinária, Universidade Federal de Pelotas – UFPel – CP 354, CEP, 96010-900 Pelotas, RS, Brasil
  • Silvia O. Hübner
    Laboratório de Virologia e Imunologia, Faculdade de Veterinária, Universidade Federal de Pelotas – UFPel – CP 354, CEP, 96010-900 Pelotas, RS, Brasil
  • Niraldo Paulino
    Grupo de Pesquisa e Desenvolvimento de Biomedicamentos do Programa de Mestrado Profissional em Farmácia da Universidade Bandeirante de São Paulo – UNIBAN São Paulo - SP – Brasil
  • Maria Cristina Marcucci
    Laboratório de Produtos Naturais do Programa de Mestrado Profissional em Farmácia da Universidade Bandeirante de São Paulo – UNIBAN São Paulo - SP – Brasil
  • Oseraldo Vieira
    Laboratório de Produtos Naturais do Programa de Mestrado Profissional em Farmácia da Universidade Bandeirante de São Paulo – UNIBAN São Paulo - SP – Brasil
  • Pedro E. Martes
    Laboratório de Produtos Naturais do Programa de Mestrado Profissional em Farmácia da Universidade Bandeirante de São Paulo – UNIBAN São Paulo - SP – Brasil
  • Gilberto D. Vargas
    Laboratório de Virologia e Imunologia, Faculdade de Veterinária, Universidade Federal de Pelotas – UFPel – CP 354, CEP, 96010-900 Pelotas, RS, Brasil

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How to Cite

1.
Standardization of an Ethanolic Sample of Green Propolis. Rev Fitos [Internet]. 2012 Mar. 31 [cited 2024 Nov. 22];7(01):67-72. Available from: https://revistafitos.far.fiocruz.br/index.php/revista-fitos/article/view/138

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