The corporate food regime and resistance from alternative markets and agroecology

Fábio Corbari
OrcID
Wilson João Zonin
Patrícia Inês Costa
Lenin Contreras Piña
Sandra Ramírez Garcia
Gabriela Vásquez Ruíz

    Fábio Corbari

    Universidade Estadual do Oeste do Paraná - Unioeste. Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural Sustentável. Marechal Cândido Rondon, Paraná, Brasil

    OrcID https://orcid.org/0000-0003-4411-3851

    Engenheiro Agrônomo pela Universidade Estadual do Oeste do Paraná (UNIOESTE). Mestre e Doutorando em Desenvolvimento Rural Sustentável (UNIOESTE). E-mail: fabio.corbari@hotmail.com

    Wilson João Zonin

    Universidade Estadual do Oeste do Paraná - Unioeste. Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural Sustentável. Marechal Cândido Rondon, Paraná, Brasil

    Engenheiro Agrônomo pela Universidade Federal de Santa Maria (UFSM). Doutor em Meio Ambiente e Desenvolvimento pela Universidade Federal do Paraná (UFPR). Docente da Universidade Estadual do Oeste do Paraná (UNIOESTE) e do Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural Sustentável na UNIOESTE. E-mail: wzonin@yahoo.com.br

    Patrícia Inês Costa

    Universidade Estadual do Oeste do Paraná - Unioeste. Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural Sustentável. Marechal Cândido Rondon, Paraná, Brasil

    Zootecnista pela Universidade Estadual do Oeste do Paraná(Unioeste). Mestranda no Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural Sustentável na UNIOESTE

    Lenin Contreras Piña

    Universidad Autónoma Chapingo - UACh, Doctorado en Desarrollo Rural Regional - DCDR, Chapingo, Mexico

    Doutorando em Desarrollo Rural Regional na Universidad Autónoma Chapingo - UACh, Chapingo, México.

    Sandra Ramírez Garcia

    Universidad Autónoma Chapingo - UACh, Doctorado en Desarrollo Rural Regional - DCDR, Chapingo, Mexico

    Doutoranda em Desarrollo Rural Regional na Universidad Autónoma Chapingo - UACH, Chapingo, México.

    Gabriela Vásquez Ruíz

    Universidad Autónoma Chapingo - UACh, Doctorado en Desarrollo Rural Regional - DCDR, Chapingo, Mexico

    Doutoranda em Desarrollo Rural Regional na Universidad Au´tónoma Chapingo - UACh, Chapingo, México


Keywords

Agroecology
Food regime
Alternative markets
Corporate

Abstract

This paper aims to discuss some aspects about the corporate food regime and resistance to this system from agroecology and alternative markets. To this end, we make direct observations on experiences of alternative markets and agroecology and analyze studies on territories, agroecology and food systems, with an emphasis on the case of Mexico. We conclude that agroecology, related to family agriculture and the alternative markets, in its inherent logic against hegemonic, would be dealing with all links in the chain of agrifood system, with possibilities to influence the territories through the configuration of rural areas urban areas in favor of food, social, economic and political requirements of actors outside the logic of capital.


Author(s)

  • Fábio Corbari
    Universidade Estadual do Oeste do Paraná - Unioeste. Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural Sustentável. Marechal Cândido Rondon, Paraná, Brasil
    https://orcid.org/0000-0003-4411-3851
  • Wilson João Zonin
    Universidade Estadual do Oeste do Paraná - Unioeste. Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural Sustentável. Marechal Cândido Rondon, Paraná, Brasil
  • Patrícia Inês Costa
    Universidade Estadual do Oeste do Paraná - Unioeste. Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural Sustentável. Marechal Cândido Rondon, Paraná, Brasil
  • Lenin Contreras Piña
    Universidad Autónoma Chapingo - UACh, Doctorado en Desarrollo Rural Regional - DCDR, Chapingo, Mexico
  • Sandra Ramírez Garcia
    Universidad Autónoma Chapingo - UACh, Doctorado en Desarrollo Rural Regional - DCDR, Chapingo, Mexico
  • Gabriela Vásquez Ruíz
    Universidad Autónoma Chapingo - UACh, Doctorado en Desarrollo Rural Regional - DCDR, Chapingo, Mexico

Metrics

  • Article viewed 253 time(s)

How to Cite

1.
The corporate food regime and resistance from alternative markets and agroecology. Rev Fitos [Internet]. 2020 Oct. 31 [cited 2025 Feb. 5];14:31-4. Available from: https://revistafitos.far.fiocruz.br/index.php/revista-fitos/article/view/892
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2020 Revista Fitos

Report an error
Deprecated: urlencode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /sites/producao/revistafitos.far/revistafitos_3405/plugins/generic/coins/CoinsPlugin.php on line 131